Followers

nuffnang

Dr Badrul Amin

halwa kalbu

halwa kalbu

Friday, 25 November 2011

Masih di Sini...

Bismillahirrahmanirrahim...
lama sudah tidak mengupdate blog kesayangan ni...
sibuk dengan kerja...
dan sekarang kontrak kerja pun dah tamat dan here come classes!
kini saya memasuki semester 7 diploma Analisis Pelaburan di UiTM Segamat...
harap-harapnya boleh memperbaiki keputusan dan menaikkan CGPA...
berbekalkan ubat dari doktor pakar, semoga semester ini dilalui dengan lebih sihat...
bila difikir-fikir, ada kesayuan di situ...
kawan-kawan lain dah grad, kita masih tersangkut dekat sini...
tapi sebenarnya ramai lagi diuji dengan dugaan berat berbanding saya...

Minggu lepas, semasa masih berkhidmat di pejabat Hal Ehwal Pelajar, seorang adik junior ni datang untuk mendapatkan cop HEA dan itu adalah cop terakhir untuk diisi di dalam borang BERHENTI. Adik ni bakal berada di semester 6 iaitu semester terakhir diploma dengan permulaan semester baru ini...

Dia telah menerima surat daripada pihak UiTM yang kemungkinannya isinya memberhentikannya..jadi dia datang ke uitm untuk membuat clearance dengan mengambil segala cop pengesahan daripada bahagian-bahagian di dalam UiTM ni...
Saat dia hendak melangkah pergi kami bersalaman, berpelukan erat....bergenang air mata lalu ditahan-tahan tatkala nampak genangan air matanya....tidak mahu menambah hiba topik perbualan di ubah...berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul...saya hanya mampu katakan kepadanya "kuat ya"....hanya itu...kerana saya sendiri amat lemah dalam menggagahi ujian yang diberiNya...

sekali-sekala merenung nasib diri, saya akan mengenang dirinya yang jauh lebih berat diuji kerana terpaksa diberhentikan...lalu kembali semula semangat dalam diri untuk meneruskan perjuangan di medan ini...

biasalah bila dah extend ni, penginapan kena cari sendiri sebab dah tak dapat kolej( kolej hanya layak untuk pelajar diploma sem 1-6 sahaja dengan syarat aktif aktiviti kolej mahupun kampus ), kena juga kerja part time bagi menanggung pengajian kerana pinjaman ptptn telah tamat...juga kena fikirkan pengangkutan keluar masuk kampus...
buat masa ni saya masih duduk di kolej kerana sepanjang tempoh SKP kami diberi kemudahan kolej dan sedang menunggu permohonan rayuan kolej...jika berjaya saya dapatlah tinggal di dalam tetapi dikenakan bayaran sebanyak rm 210 untuk satu semester...ok lah tu daripada rm 100 sebulan kalau menyewa di luar...

hidup ini bila memandang orang yang lebih senang serba serbi memang cemburu...
tapi bila memandang orang yang lebih susah...alangkah beruntungnya diri ini...
Aku bersyukur ya Allah..
Aku redha ya Allah...





1 comment:

SuFi Haraki said...

semoga terus kuat dn tabah ye mendepani cabarn...bersabarlah...kita diuji utk menaikkan level iman kita..ujian tnda Allah syg pd kita, tnda DIA tidak lupakan kita....subhanallah..indah sggh ISLAM!: Ganjil Itu Istimewa

There was an error in this gadget