Followers

nuffnang

Dr Badrul Amin

halwa kalbu

halwa kalbu

Saturday, 12 November 2011

Film Review: AlHijab

Ehhem...
Ini first time buat entry mengenai filem..ikutkan banyak dah, dan dah lama dah nak buat..tapi masa tak mengizinkan..
Filem Al Hijab-Siapa dah tengok? Saya saya!
Kat mana saya tengok?
Ofkos dekat tempat paling dekaaat sekali iaitu di my lappy...
itulah panggung bergerak saya..
Panggung wayang? tak penah seumur hidup masuk ...hehe..


Isu yang diutarakan dalam filem ini sgat mnarik..
iaitu tentang Hijab...
Pearre Andre di dalam filem ini digambarkan sbgai seorang yang mempunyai hijab yang tebal, iaitu sukar nampak makhluk halus justeru dia tidak takut hantu. Jadi dia berusaha untuk membukanya. Banyak sebenarnya kelemahan cerita ini...

Dekat permulaan cerita pun dah spoil...
sebab watak isteri yang naik kereta dengan Pekin tu macam tak best je...
tak boleh amik orang yang lebih berbakat ke?
tapi seramnya menjadi bila si Laila yang kononnya kena rasuk tu tiba-tiba keluar kereta dan menari kat tengah jalan tu kan...

Secondly, pemilihan pelakon..
kalau dah pengarah ialah Pierre Andre, kenapa dia juga jadi watak utama?
Truthfully, tak suka lakonan dia..
mungkin dia boleh buat filem, tapi tak bermaksud dia boleh berlakon...
Sebutan perkataan dia tak jelas, dengan mulut bukak kecik je nak bercakap ...
macam tak pergi kelas lakonan!
Dulu saya pernah menonton diari AF, waktu cikgu AF buat kelas
ade la kelas suruh bukak mulut; cara bercakap 
thats a basic thing kot...
Macam mana la anak pelakon, pelakon dan juga pengarah filem masih fail bab2 ni..huhuh

Part hantu pulak
nama pun buka hijab, kenapa si hero tak nampak, sedangkan penonton ni tak abes2 di nampakkan
seolah-olah yang dibuka hijab tu adalah penonton!
Tak logik la kalau bukak hijab, tapi hantu lalu belakang lagi kan...
takde kelainan sangatla filem ni
tapi hantu-hantu dia ok. seram jugakla.

dan...
filem ni walaupun nak berkonsepkan penggunaan sedikit pelakon, 
pelakonnya perlulah mantap agar filemnya mantop!
Juga secara peribadi, saya sangat tidak berkenan 
dengan keintiman hero dan heroin yang bukan mahram ni dan seksi terlebih heroin dalam filem ini...

Apa yang menyelamatkan filem ini adalah 
kemunculan Bell Ngasri, Munir dan watak lelaki Indonesia (tak silap Penolong Pengarahnya)
dalam trak yang menumpangkan Pierre di belakang..
Lakonan mereka real dan lucu!
memang best....
Agaknya lebih best kalau bell dapat watak utama kan...
kisah manusia kelakar yang dapat watak utama filem seram...
waah...




1 comment:

Kakzakie said...

Kakak tak tonton lagi. Memang tak pergi panggun wayang pun. Kalau tonton tu tunggu beli VCD dapatlah tonton...

There was an error in this gadget